UTESAV 14 Şubat 2021 Pazar günü 38. Haliç Buluşması kapsamında “İşgalin Yedinci Yılında Kırım” konusuyla Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi-Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ı ağırladı.
UTESAV Başkanı Mehmet Develioğlu selamlama konuşmasında Kuzey Irak’ta 13 vatandaşımızı katleden PKK ve uzantılarına lanet okudu. İBB Eski Başkanı Kadir Topbaş’a da rahmet diledi.
Zafer Karatay konuşmasının başında Kırım’ın coğrafi konumundan bahsederek Kırım’ın Karadeniz’in güneyinden çok daha önce Türkleşmiş bir bölge olduğunu belirtti. Sözlerine Hunlardan Cengiz’e gelene kadar o bölgedeki Türkleşmenin devam ettiğini de ekledi.
Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay konuşmasında özetle şunlara değindi: “Kırım’ı Osmanlı Devleti alınca burası Osmanlı sancak beyliği oldu. 1783 senesinde de Çarlık Rusya tarafından Kırım işgal edildi. O dönemde Kırım halkı Anadolu’ya göç ettirilmek zorunda bırakıldı. Bu göçlerin en büyüğü 1853-56 Kırım savaşı sonrasında yaşandı. Bu savaşın sonuçları hem Osmanlı Devleti hem de Kırım Devleti için hazin oldu.
Eldeki verilere göre o dönemde Osmanlı ve İngiliz gemileriyle Anadolu’ya taşınan göçmenlerin sayısı 300.000 idi. (Sadece tespit edilen rakam.) Yine o yıllarda Kırım Tatarı fikir adamı, eğitimci ve yazar İsmail Gaspıralı ortaya çıktı. Dünyanın her yerinde bilinen bir gazete olan Tercüman Gazetesini çıkardı, Usulü Cedid okullarını açtı. Bu yayınlar ve okullarla İslam dünyasındaki Türkleri uyandırmak için büyük çaba sarf etti. Onun uyandırdığı Kırım Türkleri Çarlık Rusya’nın zayıflamasıyla 1917’de Bağımsız Kırım Halk Cumhuriyetini ilan ettiler. Kurucuların başında rahmetli Numan Çelebi Cihan vardı.
Birinci Dünya Savaşı sıralarında Çarlık Rusya Karadeniz’in kuzeyinden İran sınırına kadar indi ve bilindiği gibi Doğu Anadolu’yu işgal etti hatta orta Anadolu’ya kadar dayandı. Bolşevik istilali olmasaydı belki de bu topraklar onların olacaktı. O dönemde Çarlık Rusya’ya karşı Osmanlı Devletine Kırım Türkleri çok yardım etti.
Bolşevikler Lenin döneminde Kırım Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ni kurdular. Bunu da Türk Müslümanların direnişini kırmak ve bakın sizlere haklar tanıyoruz demek için yaptılar. Sonuç olarak Çarlık Rusya’nın yapamadığını Bolşevikler yaptı. 1926’dan sonra Stalin Kırım Türklerine cehennemi yaşattı. İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki konferanslar dizisinden biri de Yalta’da düzenlenmişti. Bu konferanstan sonra Kırım Türkleri 1944’te hayvan vagonlarına koyularak Orta Asya çöllerine sürüldüler. Sürme gerekçesi olarak Almanlarla işbirliği yaptıkları iftirasında bulundular. Kırım Türkleri tüm kötü şartlara rağmen bu duruma razı gelmeyecek 26 Haziran 1991 tarihinde Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu önderliğinde egemenliklerini ilan ettiler. Sonrasında Sovyetler dağılınca Kırım Ukrayna’nın bir parçası olarak kaldı.
Kırım son derece önemli bir askeri üstü. Kırım Türkleri haklarını Kırımoğlu önderliğinde adım adım almaya başladılar derken 27 Şubat 2014 gecesinde Putin Kırım’ı işgal etti. Başta ‘orada bizim askerimiz yok’ demişti ama bir sene sonra bu işgalde görev yapan tüm komutanlarına 27 Şubat madalyası taktı. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu buna şiddetle karşı çıktı ve Putin ile yaptığı görüşmede ona ‘Senden tek bir şey istiyorum askerlerini al ve çek git!’ dedi. Kırımoğlu’na neden bu kadar ısrarcı olduğu sorulduğunda ‘Biz 200 yıldan fazla süredir Rus işgali altında yaşıyoruz ve bunun ne demek olduğunu iyi biliyoruz.’ demişti.
1994 yılında Ukrayna ve Rusya bir anlaşma yaptı. Ukrayna elindeki nükleer başlıklı füzeyi Rusya’ya verdi, Rusya da bunun karşılığında Kırım’ın toprak bütünlüğünü tanımıştı. Ama anlaşmanın üzerinden 20 sene bile geçmeden Kırım’ı işgal etti.”
Zafer Karatay Kırım Türklerinin hala sürdürmekte olduğu insanca mücadelesinden galip çıkacağına olan inancının tam olduğunu dile getirerek Kırımoğlu’nun şu sözleriyle konuşmasını bitirdi. “Kırım işgali hukuksuzdur, Rusya bu topraklardan çekilmelidir. Kırım işgal edilebilir ama biz asla Türkiye’nin bir işgale uğramasını istemeyiz. Türkiye ne kadar güçlü olursa bizim de umutlarımız o kadar güçlü olacaktır.”
Programımızı Erdemli Hayat Youtube sayfasından izlemek için linke tıklayabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=S8XwtJW1K1s